שוק המט"ח (פורקס / FOREX) הוא השוק הפיננסי הגדול ביותר בעולם והוא מגלגל ביום אחד טריליוני דולרים, לצורך השוואה מדובר על הרבה יותר מסך המסחר במניות בכל יום מסחר נתון בכל העולם.

השוק הזה, שבעבר היה שמור בעיקר לגופים מוסדיים, קרנות גידור, משקיעים גדולים או פשוט סוחרים פרטיים מקצועיים ומנוסים מאוד הוא היום נגיש וזמין כפי שלא היה מעולם. יותר ויותר אנשים פרטיים מגלים את היתרונות והאפשרויות שבחשיפה מטבעית בתיק ההשקעות, חשיפה לשווקים בינלאומיים והתשואות האפשרויות בשוק דינמי ומהיר זה.
אך למרות הנגישות המוגברת, צריך לסחור דרך מישהו ולכן יש לבצע השוואת עמלות מסחר במט"ח.
סוחרים פרטיים יכולים כיום לבצע עסקאות מסחר במט"ח במגוון דרכים ובצורה פשוטה משמעותית מהשנים בעבר, אך כאמור, אי אפשר פשוט לסחור לבד אל כמו בכל תחום השקעות פיננסיות צריך מתווך – ברוקר.
האפשרויות בשוק כיום הן מסחר במט"ח באמצעות הבנקים המסחריים הרגילים – בדיוק כמו ניהול תיק השקעות ערך בישראל דרך הבנק, דרך בתי ההשקעות השונים המציעים שירותי ניהול תיקים או מסחר עצמאי והאפשרות השלישית היא דרך ברוקרים פרטיים אינטרנטיים – חברות פורקס.
עמלות המסחר בבנקים
אי אפשר לתת מספרים מדויקים של עמלות המסחר בבנקים המסחריים בישראל עבור מסחר במט"ח, אך ניתן לציין מאפיינים כלליים.
כמו בתחומי השקעות אחרים, גם מבחינת השוואת עמלות מסחר במט"ח הבנק המסחרי יהיה לרוב האפשרות היקרה יותר מבחינת העמלות.
הבנקים גובים עמלות גבוהות יחסית על השקעות מט"ח והשקעות בחו"ל בכלל. העמלות הן עבור כל פעולה ו/או כיחס לגודל התיק המושקע במטבעות זרים. הבנקים מציעים כיום מערכות מסחר מתקדמות ואינטרנטיות ואין לשכוח את מרכב הייעוץ שאנשי המקצוע בבנק מספקים ללקוחות הסוחרים דרכם.
עמלות דרך בתי ההשקעות
בתי השקעות מציעים באופן כללי שתי אפשרויות מסחר פיננסי. הראשונה והנפוצה יותר היא כאשר בית ההשקעות מנהל את תיק ההשקעות של הלקוח באופן אקטיבי, על פי פרופיל השקעה ברור שנקבע מראש ובחשבון הבנק של הלקוח.
בצורה זו הלקוח ובית ההשקעות יכולים להגדיר כי חלק מהתיק יושקע במט"ח ואז מנהלי ההשקעות מבצעים עסקאות בהתאם. מבחינת השוואת עמלות מסחר במט"ח, במודל זה של בתי ההשקעות העמלה היא גם על פעולות המסחר דרך הבנק עצמו – כאשר לרוב בתי ההשקעות יכולים להשיג ללקוחות הנחות גדולות – ויש את העמלה הקבועה שהיא שיעור מסוים משווי התיק.
המודל השני של מסחר במט"ח דרך בתי השקעות הוא בשירות מסחר עצמאי, בית ההשקעות – חבר בורסה בישראל – משתף פעולה עם ברוקרים בינלאומיים שונים ומאפשר ללקוח לבצע בעצמו פעולות מסחר דרך פלטפורמת מסחר אינטרנטית.
במקרה זה העמלות נמוכות משמעותית לעומת הבנק או ניהול תיקים, בשיעור של עשרות אחוזים בחלק מהמקרים.
עמלות המסחר דרך ברוקרים פרטיים ואינטרנטיים
שיטה נפוצה מאוד של מסחר במט"ח היא דרך חברות המט"ח, אלו ברוקרים פרטיים ואינטרנטיים המציעים פלטפורמת (מערכת) מסחר ממוחשבת ומתקדמת שדרכה מבצעים עסקאות ומכשיר מרכזי של חברות אל הוא מסחר במט"ח.
באופן כללי, ברוקר אינטרנטי לא גובה כלל עמלות על מסחר במט"ח אלא הוא מרוויח מציטוט צמד המטבעות הרלבנטי ומההפרש בין מחיר הקנייה למחיר המכירה. גם במקרים בהם הברוקר האינטרנטי כן גובה עמלת מסחר, היא תהיה לרוב נמוכה מאוד בהשוואה לבנקים המסחריים ופעמים רבות זולה גם בהשוואה לבתי ההשקעות.
כך שבאופן טכני של השוואת עמלות מסחר במט"ח הברוקרים האינטרנטיים מנצחים ומציעים לרוב את העמלות הנמוכות ביותר או מסחר ללא עמלות כלל.
אך חשוב לקחת בחשבון את כל המרכיבים של מסחר איכותי ומקצועי, כגון מערכת המסחר, שירות, אמינות, האם זו חברת מסחר המרוויחה מהפרש הציטוט או גם מהפסדי הלקוח וכן הלאה.