משקיעים רבים נוהגים לרכוש ולמכור ניירות ערך מסוגים שונים בכדי להרוויח משינויי מחירים של נייר הערך עצמו או של נכס בסיס כלשהו.
משקיעים מתוחכמים משתמשים בדרכים שונות כדי להעלות את התשואה שאותה הם מקבלים עבור השקעתם, או בכדי להקטין את רמת הסיכון שאותה הם לוקחים.
משקיעים כאלה משתמשים במה שנהוג לכנות אסטרטגיות מסחר. קיימים סוגים שונים של אסטרטגיות מסחר. יש אסטרטגיות כלליות, שמתאימות כמעט לכל סוגי ניירות הערך ומטבעות החוץ ויש אסטרטגיות שמתאימות לסוגים מסוימים של ניירות ערך ולא לאחרים.
ישנם סוגים של משקיעים אשר פועלים לפי אסטרטגיית מסחר שהם פיתחו בעצמם, ואחרים משתמשים באסטרטגיות שאותן הם למדו מאחרים, באמצעות לימוד עצמי, או תוך השתתפות
בקורסים שונים.
אופציות מעו"ף
בין שלל ניירות הערך שנסחרים בבורסה, תופסות אופציות המעו"ף מקום של כבוד. ניירות ערך אלה אינן בעלות ערך כשלעצמן, כמו ניירות ערך אחרים כדוגמת מניות או אגרות חוב.
אופציות המעוף הן נייר שמחירו מגלם בעצם ציפיות של משקיעים, לטווח זמן מסוים, ולגבי נכס בסיס מסוג כלשהו.
דוגמאות לנכסי בסיס כאלה הם מטבעות חוץ מסוגים שונים, מניות של חברות מובילות וכן האופציות הסחירות ביותר – שמבוססות על שוק המניות הכללי, וליתר דיוק על 25 המניות המובילות (שמכונות גם מניות המעו"ף).
דרך אחת לסחור באופציות מעוף היא פשוט לרכוש אופציה בהתאם לצפייה אודות השוק – האם הוא צפוי לרדת או לעלות. דרך נוספת, מורכבת יותר, היא לבנות אסטרטגיית מסחר שלוקחת בחשבון תסריטים מורכבים יותר של מצב השוק העתידי.
אסטרטגיות מעו"ף
בין האסטרטגיות שבונים סוחרי המעו"ף המתוחכמים ישנן אסטרטגיות שמתאימות לשוק עולה, יש כאלה שמתאימות לשוק יורד, ויש כאלה שמתאימות לשוק תזזיתי.
לעומת משקיעים שאינם פועלים לפי אסטרטגיה מתוחכמת, למשל אלה שרוכשים אופציות מסוג CALL או אופציות מסוג PUT בלבד, יש משקיעים שבונים אסטרטגיות שונות, ושמשלבים לא רק קניית אופציות מסוג CALL ו-PUT, אלא גם עוסקים ביצירת אופציות, או בלשון מקצועית – הם כותבים אופציות ומשחררים אותן לשוק.
מכיוון שבכתיבת אופציה קיים סיכון גדול, ולו תיאורטי, להפסד סכומי כסף עצומים, רכישת של אופציות, במקביל לכתיבה, היא למעשה אסטרטגיה של גידור סיכונים.
ניתוח טכני
הן בקרב סוחרי מניות והן בקרב סוחרי מט"ח, ישנם רבים שנוקטים בגישה של
ניתוח טכני. סוחרים כאלה נוקטים באסטרטגיה שניתן לסכם אותה במילים – ניתוח מגמות.
סוחרים כאלה מניחים שאפשר להסתפק באיסוף נתונים ובניית תחזיות תוך שימוש בגרפים ובתוכנות מחשב ייעודיות, כדי לדעת באיזו פוזיציה לבחור, איזה נייר ערך לרכוש, איזה נייר או מטבע למכור, והאם עדיף להישאר בעמדת המתנה.
חלק מהסוחרים חסידי הניתוח הטכני נוהגים לשלב בניתוחיהם גם אלמנטים נוספים מתוך סקירות פיננסיות, דוחות כספיים ועוד, אבל הניתוח הטכני האידיאלי טוען שאין צורך להשתמש בנתונים חיצוניים מעבר לאיסוף מחירי הנייר ההיסטוריים.
שימוש במידע כלכלי
מול שיטת הניתוח הטכני, ישנם סוחרים שנוקטים באסטרטגיה הפוכה לחלוטין. סוחרים כאלה ירכשו ניירות ערך או מט"ח רק לאחר איסוף של נתוני רקע שיאפשרו להם רכישה מושכלת.
סוחרים כאלה יהיו, פעמים רבות, בעלי ידע פיננסי מקיף אודות ניירות ערך מסוימים ולעיתים אודות ענף כלכלי, או אף לגבי השוק כולו.
אחד המשקיעים הידועים בעולם שנוקט באסטרטגיה של איסוף מידע כלכלי ושימוש באינדיקטורים כלכליים של חברות ותאגידים לפני קניית מניותיהם, הוא האשף הפיננסי וורן באפט.
אסטרטגיית סטופ לוס
אחת האסטרטגיות הבסיסיות אבל הטובות ביותר גם למשקיעים שאינם מקצוענים, היא לנקוט באסטרטגיית סטופ לוס, הלו היא – הגבלת הפסד.זהו אחד
המונחים המוכרים ביותר בתחום המסחר.
כאן רוכש נייר הערך מחליט, כבר במעמד הקניה על מחיר יעד שבו הוא ימכור את הנייר. שם האסטרטגיה מטעה מעט, משום שהשימוש בה הוא לשני הכיוונים.
המשקיע עשוי לבחור גם מחיר גבוה יותר, שמעבר לסף זה הוא ימכור את הנייר, לפני שמחירו ישוב לרדת.